Vihannekset

Tomaatti

Historia

Tomaatti on koisokasvi, joka on kotoisin Perusta. Pohjoismaihin se tuli 1600-luvulla. Tomaatteja on useita eri lajeja, mm. pihvi-, luumu- ja kirsikkatomaatti, ja sitä on saatavilla useina väreinä, kuten keltaisena ja vihreänä.

Valmistus

Tomaattia syödään tuoreena tai valmistettuna, ja sitä käytetään usein salaatissa. Ketsupin pääainesosa on tomaatti. Säilötty tomaatti sopii moniin ruokalajeihin.

Pakastaminen

Tomaatin voi hyvin pakastaa valmistettuna.

Tomaatti pikkulapsille

Pikkulapsille voi hyvin antaa tomaattia, mutta anna tuoretta tomaattia vasta sitten, kun lapsi osaa syödä pieniä paloja. Punaiset tai oranssit hedelmät ja vihannekset voivat aiheuttaa pikkulapsilla pientä ihottumaa suun ympärille. Tämä reaktio ei yleensä ole allergiaa. Jos odottaa jonkin aikaa ja kokeilee pienemmällä määrällä lapsen ollessa isompi, tomaatin syöminen onnistuu useimmiten hyvin.

Erityiset ravintoaineet

100 g tomaattia sisältää mm. 573 µg karoteenia A-vitamiinin esiastetta. Tämä on 48 RE* A-vitamiinia. *retinoliekvivalentti

 

Salaatti

Historia

Ensimmäinen kuvaus salaatista on peräisin egyptiläisestä temppelistä. Roomalaiset kasvattivat salaattia, ja se levisi ympäri Rooman valtakuntaa. Nykyään salaattia kasvatetaan kaikkialla maailmassa, ja sitä on useita eri lajikkeita. Lajikkeet kuuluvat kahteen eri ryhmään. Toiseen kuuluvat tavallinen salaatti ja jäävuorisalaatti sekä muutama muu miedon makuinen lajike. Toisen ryhmän salaatit, kuten rucola, ovat maultaan hieman karvaampia.

Valmistus

Huuhtele salaatti aina huolellisesti. Salaatti syödään useimmiten tuoreena ruoan lisukkeena tai useiden lajikkeiden sekoituksena. Tietyt salaattilajikkeet sopivat myös ruoanlaittoon.

Pakastaminen

Tuoretta salaattia ei voi pakastaa. Sen sijaan kypsennettyjä ruokia, joihin on lisätty salaattia, voi pakastaa.

Salaatti pikkulapsille

Salaatti ei ole ensimmäisiä vihanneksia, joita annetaan pienille lapsille. Kun lapsi pystyy syömään ruokaa paloina, hänelle voi antaa myös salaattia.

Erityiset ravintoaineet

100 g salaattia sisältää vähän energiaa (kaloreita) ja mm. 1300 µg karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. Tämä on 108 RE* A-vitamiinia. Ravintokoostumus voi vaihdella salaattilajikkeen mukaan. 100 g vihreää salaattia sisältää myös 73 µg folaattia. *retinoliekvivalentti

 

Paprika

Historia

Paprika on aluksi vihreä ja sen väri muuttuu keltaiseksi, oranssiksi tai punaiseksi kypsyessään. Se on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta. 1400-luvun lopussa sen siemeniä tuotiin Espanjaan ja se levisi edelleen Euroopan, Afrikan ja Aasian maihin. Meksiko kuuluu edelleen maailman johtaviin paprikantuottajiin.

Paprikat voivat olla vihreitä, punaisia, oransseja, keltaisia, valkoisia, sateenkaaren värisiä ja violetteja lajin ja viljelypaikan mukaan.

Valmistus

Paprikaa käytetään tuoreena salaateissa ja leivän päällä, mutta se maistuu hyvältä myös padoissa, paahdettuna, keitettynä, paistettuna tai wokkiaterioissa.

Pakastaminen

Paprikan voi hyvin pakastaa valmistettuna.

Paprika pikkulapsille

Pikkulapset voivat syödä valmistettua, kuorittua paprikaa. Kun lapsi kasvaa, hän voi syödä myös tuoreita paprikan paloja.

Erityiset ravintoaineet

Paprika sisältää mm. C-vitamiinia, folaattia ja karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. Punaisessa paprikassa on eniten ravintoaineita. Keltaisessa paprikassa on vain hieman enemmänC-vitamiinia. 100 g keltaista paprikaa sisältää 163 mg C-vitamiinia. 100 g punaista paprikaa sisältää 417 µg karoteenia, A-vitamiinin esiastetta (tämä on 40 RE* A-vitamiinia) ja 56,7 µg folaattia. *retinoliekvivalentti

 

Avokado 

Historia

Avokado kuuluu laakerikasveihin ja se on peräisin Meksikosta. Avokado on hedelmä, joka kasvaa noin 20 metriä korkeassa puussa.

Valmistus

Avokadoa voi syödä tuoreena esimerkiksi täytettynä alkuruokana tai viipaleina salaatissa tai voileivän päällä. Avokadoa voi käyttää myös keittoihin ja kastikkeisiin. Guacamole on avokadosta valmistettu tahna. Avokadon lihaosa tummuu nopeasti, kun se on paloiteltu tai leikattu. Vihreän värin saa kuitenkin säilytettyä muutamalla tipalla lime- tai sitruunamehua.

Pakastaminen

Avokadoa ei voi pakastaa.

Avokado pikkulapsille

Avokado sopii hyvin pienille lapsille. Se on pehmeää ja helppo soseuttaa ja niellä.

Erityiset ravintoaineet

Avokadossa on hedelmäksi suhteellisen paljon rasvaa ja energiaa (kaloreita). Sen lisäksi siinä on paljon eri ravintoaineita: 100 g avokadoa sisältää mm. 600 mg kaliumia, 116 µg folaattia ja 3,4 mg E-vitamiinia.

 

Maissi

Historia

Maissi on oikeastaan viljalaji, ja se on vehnän ja riisin jälkeen maailman tärkein ja laajimmalle levinnyt viljalaji. Maissia alettiin viljellä Väli-Amerikassa, josta se on levinnyt lähes kaikkialle maailmaan. Maissilajikkeita on kymmeniä erilaisia ja ne sopivat viljeltäviksi erilaisiin olosuhteisiin ja tarkoituksiin.

Valmistus

Maissintähkistä saa herkullisia, kun ne keittää vedessä ja syö lämpiminä voin ja suolan kanssa. Myös maissinjyviä voi keittää ja käyttää salaateissa tai muissa ruokalajeissa. Maissista voidaan tuottaa sekä ryynejä että jauhoa. Niistä voi puolestaan tehdä leipää tai polentaa, joka on maissijyvän ytimestä valmistettava pieni ryyni. Italiassa polentaa käytetään puuron ja vanukkaiden tapaisiin ruokiin, joita tarjoillaan lihan tai makkaran lisukkeena.

Pakastaminen

Keitetty maissi sopii erinomaisesti pakastettavaksi.

Maissi pikkulapsille

Kun lapsi siirtyy soseista pehmeisiin ruokapaloihin, lapselle voi antaa kokeeksi myös maissia.

Erityiset ravintoaineet

100 g maissia sisältää mm. hiilihydraatteja, energiaa ja 53,7 µg folaattia.

 

Vihreät herneet

Historia

Herneitä oli Burmassa jo noin 10 000 vuotta sitten. 

Valmistus

Papuja syödään yleisimmin ruoka-annoksissa, keitoissa, padoissa, muhennoksissa, jne.

Pakastaminen

Keitetyt herneet voi hyvin pakastaa.

Herneet pikkulapsille

Pikkulapset voivat syödä keitetyistä herneistä tehtyä hernesosetta. Kun lapsi kasvaa ja voi syödä ruokaa paloina, voit antaa kokonaisia keitettyjä herneitä.  

Erityiset ravintoaineet

Vihreissä herneissä on enemmän proteiinia  (5,4 g / 100 g) kuin monissa muissa vihanneksissa, ja 100 g vihreitä herneitä sisältää lisäksi mm. 65 µg folaattia ja 2 mg rautaa.

 

Vihreät pavut

Historia

Pavut ovat palkokasveja, ja ne ovat kotoisin Amerikasta.

Valmistus

Pavut valmistetaan useimmiten keittämällä tai paistamalla. Niitä käytetään ruoan lisukkeena, salaateissa, padoissa, keitoissa jne.

Pakastaminen

Pavut voi hyvin pakastaa valmistettuina.

Vihreät pavut pikkulapsille

Pikkulapset voivat syödä keitettyjä vihreitä papuja soseena. Muista poistaa pavun ”rihmat”.

Erityiset ravintoaineet

100 g vihreitä papuja sisältää mm. 36 µg folaattia, 1 mg rautaa 235 mg kaliumia.

 

Munakoiso

Historia

Munakoiso on sukua perunalle ja se on peräisin Kaakkois-Aasian ja Etelä-Intian seuduilta. Nykyään sitä käytetään paljon mm. Etelä-Euroopassa. Sitä on olemassa useita eri lajikkeita, mutta suurin osa lajikkeista on väriltään sinivioletteja.

Valmistus

Munakoisoa voi valmistaa usealla tavalla, ja se maistuu hyvältä pannulla tai uunissa paistettuna, paahdettuna, keitettynä ja gratinoituna. Sen valmistuksessa käytetään usein oliiviöljyä.

Pakastaminen

Kypsennetty munakoiso sopii erinomaisesti pakastettavaksi.

Munakoiso pikkulapsille

Munakoiso sopii hyvin käytettäväksi pienille lapsille annettaviin ruokiin.

Erityiset ravintoaineet

Munakoisossa on vähän energiaa (kaloreita), kun sen valmistuksessa ei käytetä öljyä tai muuta rasvaa. 100 g munakoisoa sisältää mm. 210 mg kaliumia ja 21,3 µg folaattia.

 

Kaali

Historia

Valkokaali, punakaali, kukkakaali ja parsakaali kuuluvat kaaleihin. Valkokaali on peräisin Etelä-Euroopasta ja se tunnettiin jo 1100-luvulla. Suippokaali on yksi valkokaalin muunnos. Punakaali on ollut valkokaalia tuntemattomampi. Sitä alettiin käyttää laajemmin vasta 1900-luvulla. 

Valmistus

Sekä valkokaalia että punakaalia voi käyttää tuoreena. Valkokaali sopii keittoihin, kaalikääryleisiin, kaalilaatikkoon ja wok-ruokiin. Pohjoismaissa punakaalia nautitaan usein joulupöydässä.

Pakastaminen

Kypsennetty kaali sopii erinomaisesti pakastettavaksi.

Kaali pikkulapsille

Valkokaali ja punakaali eivät yleensä ole ensimmäisiä lapsille annettavia vihanneksia, mutta sitä mukaa kuin lapsi pystyy syömään enemmän, lapselle voi antaa keitettyä tai muutoin kypsennettyä valko- tai punakaalia. Hieman isommille lapsille tuoresalaatti on hyvä C-vitamiinipitoinen lisuke muun ruoan oheen.

Erityiset ravintoaineet

100 g valkokaalia sisältää mm. 46,2 mg C-vitamiinia ja 19,1 µg folaattia.

 

Kukkakaali

Historia

Kukkakaali kuuluu kaaliperheeseen. Viljelty kukkakaali on alun perin kotoisin Vähä-Aasiasta ja levisi Eurooppaan 1500-luvulla. Kukkakaalia viljellään kaikkialla maailmassa. Valkoinen kukkakaali on yleisin, mutta sitä on myös vihreänä ja violettina.

Valmistus

Kukkakaali syödään useimmiten keitettynä, paistettuna tai wokkiaterioina, mutta sitä voi syödä myös tuoreena esimerkiksi salaateissa tai säilöttynä.

Pakastaminen

Keitetyn kukkakaalin voi hyvin pakastaa.

Kukkakaali pikkulapsille

Keitetty kukkakaali sopii erinomaisesti pikkulapsille. Kun he kasvavat, kukkakaalia voi antaa myös tuoreina paloina naposteltavaksi.

Erityiset ravintoaineet

100 g kukkakaalia sisältää mm. 79 mg C-vitamiinia, 88 µg folaattia ja 340 mg kaliumia.

 

Parsakaali

Historia

Parsakaali on kukkakaalin sukulaislaji. Kreikkalaiset ja roomalaiset viljelivät sitä jo 2 000 vuotta sitten, mutta vasta 1950-luvulla siitä tuli suosittu Yhdysvalloissa ja sen jälkeen Euroopassa Parsakaalia voi viljellä myös Suomessa.

Valmistus

Parsakaalia syödään tavallisimmin keitettynä, wokkiaterioissa ja paistettuna. Se sopii ruoan lisukkeeksi sekä erinomaisesti keittoihin ja patoihin. Parsakaalia voi myös syödä tuoreena esimerkiksi salaateissa.

Pakastaminen

Parsakaalin voi hyvin pakastaa valmistettuna.

Parsakaali pikkulapsille

Pikkulapset voivat syödä keitettyä parsakaalia. Kun he kasvavat, he voivat syödä myös tuoreita parsakaalin paloja.

Erityiset ravintoaineet

Parsakaali on yksi ravintopitoisimmista vihanneksista. 100 g parsakaalia sisältää mm. 83 mg C-vitamiinia, 175 µg folaattia ja 332 mg kaliumia.